Blog: Donkere dagen, onveilig gevoel

Banner inbreker

Donkere dagen, onveilig gevoel

Aan het einde van de zomer worden de avonden weer langer en is het vroeger donker. En dat kan u een onbehaaglijk gevoel geven. Is het in het donker wel veilig op straat? Kan ik ’s avonds de deur opendoen als er aangebeld wordt? En is de kans op inbraak niet groot?

Is de kans op inbraak in de herfst en winter groter?

Uit cijfers blijkt niet dat het in die periode ’s avonds onveiliger is op straat. U kunt dus gerust een ommetje maken of naar de bioscoop gaan. De kans op inbraak is wel iets groter, vooral met de feestdagen als veel mensen bij familie of vrienden zijn.

Onveilig gevoel door berichten over diefstallen

Er is een verschil tussen objectieve veiligheid – hoe het werkelijk met de veiligheid gesteld is – en subjectieve veiligheid: hoe veilig u zich voelt.

Door negatieve ervaringen uit het verleden of door berichten over diefstallen en overvallen kan uw veiligheidsgevoel afnemen. En als het donker is, voelt dat ook minder goed.

Als de criminaliteit in de wijk laag is neemt het veiligheidsgevoel toe. Ook een goede relatie met de buren helpt mensen zich veiliger te voelen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een buurtapp, zodat u zich verbonden voelt met de mensen in de wijk. Bovendien weet u dan dat buren alerter zijn op inbraaksignalen.

Wilt u gratis & vrijblijvend een Woonverzekeringscheck?

Onterecht gevoel van onveiligheid

Als u op de buurtapp vaak iets leest over ‘verdachte figuren’ of een arrestatie in een heel ander wijk, kunt u zich daardoor onveiliger gaan voelen. Terwijl dat niet nodig is.

Wanneer is het gevoel van onveiligheid terecht? Als er echt iets aan de hand is, is het logisch dat u oplettender bent. Bijvoorbeeld als er ineens een inbraakgolf is in de wijk. Of als er ’s avonds om half elf wordt aangebeld. Dat is ongewoon. Dan is het zaak wat voorzichtiger te zijn.

U kunt uw eigen veiligheidsgevoel vergroten door:

  • Af te spreken dat kennissen eerst even melden dat zij ’s avonds bij u gaan aanbellen
  • Door te checken wie er voor de deur staat, voordat u opendoet
  • En natuurlijk door aan inbraakpreventie te doen

Inbraakpreventie

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt zelf het risico op inbraak sterk kunt beperken door eenvoudige maatregelen te treffen. Inbraakpreventie geeft een gerust gevoel én zorgt voor een minder risico op een inbraak.

  1. Vermeld niet op Twitter of Facebook dat u een aantal dagen weg bent
  2. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels
  3. Beveilig ook de bovenverdieping van uw huis, vooral als iemand gemakkelijk naar boven kan klimmen via een uitbouw of  schutting
  4. Gebruik een tijdschakelaar voor een paar lichten in huis, ook op een bovenverdieping. Laat lampen op verschillende tijden aan en uit gaan. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is
  5. Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage. Draai de deur op slot als u het huis verlaat
  6. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Dit maakt het gemakkelijker om in te breken
  7. Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen

Toch slachtoffer van een inbreker?

Wordt u toch het slachtoffer van een insluiper of inbreker? Doe dan altijd direct aangifte bij de politie. Neem contact op met uw bank als uw pinpas of creditcard gestolen is. Meld de inbraak bovendien direct bij uw verzekeraar en overleg wat u moet doen.

Het is fijn als u de schade door inbraak en diefstal vergoed krijgt. Verzeker uw inboedel daarom goed. Met de inboedelverzekering van Univé kunt u rekenen op een uitgebreide dekking. En inbraakschade aan de woning is bij Univé verzekerd met een opstalverzekering.

Meer weten? Maak een afspraak met een Univé adviseur

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek neemt onze adviseur uw verzekeringen met u door. Daarbij kijkt hij of zij naar alle polissen (ook van andere verzekeraars), beoordeelt of u onder- of dubbel verzekerd bent of dat u verzekerd bent voor een risico dat niet op uw situatie van toepassing is. Het resultaat? Een persoonlijk advies op maat, waarin u hoort of uw verzekeringen beter en/of voordeliger kunnen.

Ja, ik maak graag een afspraak voor een gratis en vrijblijvend Woonverzekeringscheck

Leuk bericht?