Sparen op naam van je kind? De voor- en nadelen op een rij.

Sparen op naam van je kind. Is dat verstandig?

Veel ouders openen na de geboorte van hun kind een spaarrekening om alvast te sparen voor grote toekomstige uitgaven. Bijvoorbeeld een rijbewijs, studie of een eerste woning. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt besluiten zelf te sparen of een bankrekening te openen op naam van het kind. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.


Eigen rekening
Als je besluit op eigen naam te sparen, blijft het geld in jouw bezit. Voordeel hiervan is dat je zelf het tijdstip bepaalt dat je het gespaarde bedrag schenkt aan het kind. Bijvoorbeeld als hij of zij besluit een brommer te kopen, begint met een studie of een eerste huis koopt. Omdat je als ouder dan in één klap een groot bedrag schenkt, is er vaak schenkrecht verschuldigd aan de belastingdienst. Daarnaast telt het spaarsaldo – tot het moment waarop je het geld besluit te schenken – mee voor je box 3 vermogen. Het vergt bovendien enige discipline om het geld zelf niet uit te geven als je een keer krap bij kas zit. Deze verleiding is minder groot als het kind een eigen rekening heeft. Wel houd je controle over het geld, en weet je zeker dat jouw zoon of dochter het niet uitgeeft aan andere zaken dan waarvoor het spaargeld is bedoeld.


Rekening op naam van je kind
Ouders kunnen er ook voor kiezen om bij een bank een rekening te openen op naam van het kind. Daarbij kan vaak een BEM-clausule (Beschikking Eigen Middelen) afgesloten worden. Het kind krijgt dan pas toegang tot de spaarrekening vanaf het moment dat hij of zij 18 jaar wordt. Groot voordeel van sparen op naam van het kind, is dat – zolang je jaarlijks onder de schenkrecht grens blijft – er geen schenkbelasting betaald hoeft te worden. Mocht je – als ouder(s) – bovendien tussentijds komen te overlijden, is er geen successiebelasting verschuldigd. Het geld staat immers al op naam van het kind. Bijkomend voordeel is dat kinderspaarrekeningen vaak hogere rentes en een aantrekkelijke bonus bieden. Ook leer je je kind al op jonge leeftijd om met geld om te gaan en maakt hem of haar verantwoordelijker in geldzaken.


Wat is in jouw geval wijsheid?
Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. RegioBank helpt je graag om de juiste keuze te maken. Gratis en vrijblijvend. We zijn gevestigd in de Univé-winkel aan het Geert Groteplein 20 in Alkmaar. Neem telefonisch contact met mij op voor een vrijblijvend advies.


Zilvervloot Sparen met 10% bonus
Benieuwd naar een spaarrekening op naam van jouw kind? RegioBank biedt als enige bank het aantrekkelijke Zilvervloot Sparen aan. Met een mooie rente en een bonus van 10% over het spaartegoed op de 18e verjaardag van je kind! Helemaal gratis, met een mooi welkomstcadeau!


Wil je je kind leren om met geld om te gaan?

Dan is het JongWijs pakket heel geschikt. Het begint met een spaarrekening en groeit stap voor stap uit tot een volwaardig spaar- en betaalpakket. Bij het pakket krijgt uw kind ieder jaar leuke en leerzame tips van RegioBank. Meer informatie hierover leest u hier.

Klik hier voor meer informatie over beide jeugdproducten en vraag het direct aan!

Ook bent u bij ons aan het juiste adres voor een spaarrekening op eigen naam. Klik hier voor meer informatie.