7 tips om je huis herfst- en winter proof te maken

Is jouw huis klaar voor de winter?

Het typische herfst- en winterweer met veel regen, wind en vrieskou is weer in aantocht. Neem voorzorgsmaatregelen en help schade aan je huis te voorkomen. Maak jouw huis herfst- en winter proof met de volgende 7 tips.

1. Ruim losse spullen op of zet ze goed vast

Check de tuin op losse spullen, die niet blijven staan bij stormachtig weer. Zet tuinmeubels en bloempotten binnen. Check of schuttingen en trampolines niet om- of weg kunnen waaien.

2. Snoei lange takken aan bomen of struiken

Maak de tuin om je huis herfst- en winter proof. Controleer regelmatig de bomen en struiken in jouw tuin op losse of lange takken. Snoei bomen en struiken indien nodig. Bij een storm kunnen deze tegen je huis aanslaan en flinke schade veroorzaken.

Een scheef hangende boom kun je misschien beter rooien of kappen. Je hebt als boomeigenaar namelijk een zorgplicht: je moet je bomen goed onderhouden. Een zieke of dode boom kan gemakkelijker omwaaien. Als hij dan op een dak, schutting of schuur terecht komt, ontstaat er flinke schade. Een zieke of dode boom herken je aan de volgende zaken:

Is jouw woning goed verzekerd?

Graag gratis & vrijblijvend advies?

  • Dode takken. Te herkennen doordat er geen blad meer aan de boom komt.
  • Zwammen op de stam. Betekent vaak dat er schimmel in het hout zit. De boom kan dan al behoorlijk aangetast zijn.
  • Holtes in de bomen. Als je vogels een holte in ziet kruipen, kan het zijn dat daar een flinke ruimte achter zit. Geen goed teken. Bewerkt een specht de boom met zijn snavel? Dan zit daar vaak al een zwakke plek.
  • Conditieverlies. Zit de boom het ene jaar nog goed in het blad, en is dat het jaar daarna een stuk minder? Dan kan dat een teken zijn dat de boom verzwakt.

3. Check de dakpannen en veeg de schoorsteen

In de afgelopen maanden heb je de schoorsteen waarschijnlijk niet gebruikt. Een vogelnest of roetresten kunnen verstoppingen veroorzaken. En dit kan leiden tot een schoorsteenbrand. Laat daarom vóór iedere winter je schoorsteen vegen. Kijk ook meteen op het dak of er geen dakpannen los liggen. Zo voorkom je lekkage of schade door rondvliegende dakpannen.

4. Houd dakgoten bladvrij

Dwarrelende herfstbladeren eindigen vaak precies in de afvoer van de dakgoot. Als de bladeren niet regelmatig verwijderd worden, raakt de dakgoot of regenpijp verstopt en stroomt de dakgoot over. En lekkage kan voor vervelende waterschade zorgen. Zorg daarom dat je de dakgoten regelmatig controleert en bladvrij maakt.

Je kunt daarnaast een bladafscheider in de afvoer van de dakgoten installeren. Een bladafscheider helpt om verstoppingen in de regenpijp te voorkomen. Met een bladafscheider houd je blad uit de regenpijp. Het water stroomt gewoon door naar de afvoer of regenton, terwijl het blad naast de regenpijp valt.

De bladafscheider werkt tevens als overstort bij extreme buien. Het regenwater kan bij een extreme bui niet altijd snel genoeg afgevoerd worden door de regenpijp. Hierdoor stroomt de dakgoot over met waterschade als gevolg. Door de bladafscheider kan het water ook naast de regenpijp uitgestort worden en loopt de dakgoot minder snel over tijdens een zware regenbui.

5. Check platte daken op beschadigingen en een goed werkende regenafvoer

Platte daken zijn erg gevoelig voor lekkage. Ook de afvoer van een plat dak gaat gemakkelijk verstopt zitten. Gemiddeld gaat de dakbedekking van platte daken zo’n 15 jaar mee. Loop daarom in de herfst ook het platte dak even na. Zie je scheurtjes in de dakbedekking of opstaande randjes? Haal er een professional bij om je te adviseren over het al dan niet vervangen van de dakbedekking.

6. Voorkom vorstschade aan leidingen

Maak leidingen buiten het huis herfst- en winter proof. Laat de leidingen buiten leeglopen voordat het gaat vriezen. Dit voorkomt gesprongen waterleidingen en lekkages.

Is jouw woning goed verzekerd?

Graag gratis & vrijblijvend advies?

7. Vul je CV ketel bij

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een onderhoudscontract voor de CV-ketel. Dat is niet altijd genoeg. De winter is een zware periode voor de ketel en dan is het belangrijk dat er voldoende druk in het systeem zit. Vul de ketel daarom in de herfst bij. Dat voorkomt dat de ketel in storing valt.

Extra tip: Maak na het bijvullen van de ketel de slang los en hang deze afgekoppeld bij het vulpunt op. Laat de slang nooit onder druk tussen de kraan en ketel hangen. Vulslangen zijn niet gemaakt om lang onder druk te staan en zullen na verloop van tijd knappen. Schade die ontstaat als gevolg van geknapte vulslangen is in veel gevallen niet verzekerd via je woonverzekering.

8. Maak het inbrekers niet gemakkelijk

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt zelf het risico op inbraak sterk beperken door eenvoudige maatregelen te treffen. Goede verlichting schrikt inbrekers af. Dus zet ‘s avonds een buitenlamp aan en zorg voor lampen met bewegingsmelders rondom het huis. Gebruik een tijdschakelaar voor een paar lichten in huis, ook op een bovenverdieping. Zorg daarnaast voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Beveilig ook de bovenverdieping van uw huis, vooral als iemand gemakkelijk naar boven kan klimmen via een uitbouw of schutting

Is jouw huis goed verzekerd? Doe de Univé Woonverzekeringscheck!

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek neemt onze adviseur jouw woonverzekeringen met je door. Daarbij kijkt hij of zij naar alle polissen (ook van andere verzekeraars), beoordeelt of je onder- of dubbel verzekerd bent of dat u verzekerd bent voor een risico dat niet op jouw situatie van toepassing is. Het resultaat? Een persoonlijk advies op maat, waarin je hoort of de verzekeringen beter en/of voordeliger kunnen.

  • Controle of je inboedel en huis verzekerd zijn zoals jij dat wenst;
  • Scherpe premie en complete, dus veilige dekking;
  • Snel en deskundig advies bij schade aan je huis of inboedel;
  • Een mogelijke besparing.

Ja, ik maak graag een afspraak voor de Univé Woonverzekeringscheck

Leuk bericht?