Handige tips tegen inbraak tijdens de zomer!

Banner inbreker

Laat inbrekers je vakantie niet verpesten! Doe je voordeel met deze handige tips tegen inbraak.

De zomer is populair bij inbrekers. Logisch, een flink deel van Nederland is dan met vakantie. En wie wel thuis is, laat ramen en deuren gemakkelijker open staan vanwege het mooie weer. Gelukkig kun je veel doen om inbrekers te weren. Doe je voordeel met deze handige tips tegen inbraak in de zomer.

Aantal inbraken

Het aantal geregistreerde woninginbraken in Nederland is sinds enige jaren aan het dalen. Waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 nog 91.000 registraties, in 2015 is dat gedaald naar minder dan 65.000. De daling is voor een deel toe te schrijven aan voorlichting van de politie, maar ook aan de opkomst van WhatsAppgroepen, waarin buurtbewoners verdachte situaties aan elkaar en aan de politie doorgeven. Toch is een inbraak niet uit te sluiten. En er zijn regionale verschillen: in sommige gemeenten zijn de inbraakcijfers juist gestegen. Hoe vaak er in uw buurt is ingebroken, kunt u nagaan op de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

Woninginbraak tijdens de vakantie

Niets is vervelender dan op jouw vakantieadres een berichtje te krijgen van je buren of van de politie dat er in jouw woning is ingebroken. Zorg er daarom voor dat inbrekers jouw woning overslaan als zij op zoek zijn naar buit.

Tips voor inbraakpreventie in de vakantie:

• Laat niet weten dat je weg bent
Het lijkt misschien leuk om de vakantievoorpret te delen met jouw vrienden op Facebook. Toch is het verstandiger niet op de sociale media te melden wanneer je weg bent.

• Zorg voor goede sloten
Hoe langer het duurt om binnen te komen, hoe sneller de inbreker het opgeeft. Sloten op ramen en deuren die voldoen aan de 3-minuten inbraakwerendheidsnorm, verkleinen de kans op inbraak dan ook aanmerkelijk. Kies voor gecertificeerd hang- en sluitwerk dat voorzien is van 1, 2 of 3 sterren en het SKG merk ®.

• Denk aan de eerste verdieping
Goede sloten horen niet alleen aan voor- en achterdeur, maar ook op ramen en balkondeuren van de eerste verdieping. Voorkom bovendien dat inbrekers de eerste verdieping kunnen bereiken. Berg daarom ladders, kliko’s en andere klimmogelijkheden op.

• Laat inbrekers zichtbaar zijn
Gezien worden is het grootste risico voor inbrekers. Goed werkende buitenverlichting schrikt hen dan ook af. Bedenk dat inbrekers het liefst aan de achterkant van de woning binnenkomen. Ook daar moet verlichting aanwezig zijn. Houd struiken bovendien kort zodat jouw woning voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

• Berg kostbare spullen op
Inbrekers houden het meest van spullen die eenvoudig mee te nemen zijn, zoals sieraden, telefoons en tablets. En geld natuurlijk. Berg ze goed op, leg ze zeker niet in het zicht en bewaar geen contant geld in huis.
Kostbare sieraden zijn het veiligst in een kluis. En als je een back-up maakt van belangrijke gegevens die bijvoorbeeld op uw laptop staan, heb je tenminste altijd nog een kopie.

• Buren op de uitkijk
Vraag jouw buren een oogje in het zeil te houden en 112 te bellen als zij iets verdachts zien of horen. En misschien is er een BuurtWhatsapp die buurtbewoners aanspoort verdachte situaties in de gaten te houden.

• Kenmerken vastleggen
Fotografeer jouw waardevolle spullen en noteer de serienummers ervan. Als jouw eigendommen door de politie gevonden worden, kun je gemakkelijk als rechtmatige eigenaar worden aangewezen.

Nationale inbraakpreventie weken

Omdat bij mooi weer ramen en deuren vaker open staan, is het inbraakrisico in de zomer extra groot. Ook als je zelf niet met vakantie bent. Zoals het spreekwoord zegt; de gelegenheid maakt de dief. In mei en juni vinden daarom voor de zesde keer de nationale inbraakpreventieweken plaats. Tijdens deze periode word je er extra op gewezen dat je ramen en deuren goed moet sluiten als je het huis verlaat. Zelfs als je even boodschappen gaat doen of een bezoekje aan de buren brengt. Maak het inbrekers niet te makkelijk en lees wat beproefde inbraaktechnieken zijn en hoe je inbrekers buiten de deur houdt.

Inboedelverzekering bij inbraak en diefstal

Is er ondanks voorzorgsmaatregelen toch bij jou ingebroken? Dan kan de inboedelverzekering uitkomst bieden. Als je schade meldt, komt er vaak een schade-expert bij je langs om vast te stellen hoe groot de schade is. Je moet aannemelijk kunnen maken dat bepaalde kostbare spullen in jouw bezit waren en wat de waarde ervan is. Bewaar daarom de aankoopbonnen van waardevolle goederen. Heb je de aankoop afgerekend door te pinnen of met internetbankieren? Dan kan een bankafschrift ook dienen als bewijsmateriaal. Doe verder altijd aangifte bij de politie. De verzekeraar wil graag een kopie van het aangiftebewijs.

Kostbaarhedenverzekering voor dure spullen
Voor kostbare spullen, zoals sieraden, antiek en kunst is de dekking van een inboedelverzekering niet altijd hoog genoeg. Je kunt jouw verzekering dan uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Om de exacte waarde te kunnen verzekeren, zul je specifieke kostbaarheden wel moeten laten taxeren. Ook kan een verzekeraar u vragen extra maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.

Verzekering voor dure spullen

Voor kostbare spullen, zoals sieraden, antiek en kunst is de dekking van een inboedelverzekering niet altijd hoog genoeg. Je kunt jouw verzekering dan uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Om de exacte waarde te kunnen verzekeren, zul je specifieke kostbaarheden wel moeten laten taxeren. Ook kan een verzekeraar u vragen extra maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.

Ja, ik wil een Univé Vakantiecheck zodat ik zorgeloos op vakantie kan.