Wat doe je als je kind prullaria koopt?

Wat doe je als jouw kind prullaria koopt?

Het geeft rust als ouders allereerst bepalen hoeveel ruimte kinderen krijgen om eigen beslissingen over (zak)geld te nemen. Want wat mag je kind doen met zakgeld? Of het geld uit de spaarpot? En wat als je kind een behoorlijk bedrag krijgt met een verjaardag? Spreek samen duidelijke regels af.

  1. Zijn er producten die uw kind niet mag kopen van zijn of haar (zak)geld? Denk bijvoorbeeld aan snoepgoed, frisdrank of gewelddadig speelgoed.
  2. Spreek af hoeveel geld je kind zelfstandig mag uitgeven. Geldt dat bedrag per dag, per week of per maand?
  3. Mag je kind zelf een grotere aankoop doen zonder te overleggen? Of mag je kind alleen iets kopen als je er zelf bij bent?

Maak alle afspraken zo concreet mogelijk. Lekker duidelijk.

Tips tegen de verleiding

Er zijn zoveel verleidingen dat een impulsaankoop snel is gedaan. Tips zijn:

  1. Laat je portemonnee en/of pinpas thuis. Dan weet je zeker dat je niet in de verleiding komt om toch iets te kopen.
  2. Wil je iets kopen wat je toevallig tegenkomt? Schrijf het artikel op en slaap er nog een nachtje (of twee) over. Is het de volgende dag nog steeds leuk? Wil je het echt graag hebben? Dan zit het vast goed.
  3. Kies je spaardoel. Hang een afbeelding op een zichtbare plek of bewaar de foto op je mobiel, zodat je weet waarvoor je spaart. Dan kom je minder snel in de verleiding om een hebbeding te kopen.
  4. Heb je veel geld in je spaarpot? Zet het geld op je spaarrekening. Dan staat het veilig en krijg je ook nog rente.

Iedereen maakt eigen keuzes

Het is voor ouders soms best moeilijk om te merken dat kinderen andere keuzes maken. Probeer niet altijd nee te zeggen. Zakgeld blijft leergeld. Het geeft een kind zelfvertrouwen door eigen aankopen te mogen doen. En als een aankoop kapot gaat of tegenvalt dan is dat zo. Reden voor je kind om de volgende keer extra goed na te denken.

Een geldadministratie geeft overzicht

Om goed overzicht te houden, is het leuk om uw kind een eigen geldadministratie bij te laten houden. Gebruik hiervoor een apart schrift of maak een bestand op de computer. Laat je kind alles bijhouden. De dag waarop het zakgeld wordt gegeven. Hoeveel zakgeld hij of zij krijgt. Of dat er geld wordt verdiend met klusjes. En de momenten waarop geld wordt uitgegeven. Zo krijgt je kind een goed overzicht wat er met zijn of haar geld gebeurt.

JongWijs met geld omgaan

RegioBank helpt om je kind financieel steeds meer op eigen benen te laten staan. Wij bieden het gratis JongWijs pakket aan voor kinderen van 0-18 jaar. Dat is een spaar- en betaalrekening voor het kind zélf. Met jaarlijks leuke en praktische geldtips. Oók voor de ouders om hun kinderen te helpen financieel zelfstandig te worden. Zo wordt je kind stap voor stap wegwijs gemaakt met geld.

Ja, neem contact met mij op over het JongWijs pakket